Član PSS prijel storilca kaznivega dejanja v prostem času!

V Policijskem sindikatu Slovenije smo se ponovno s ponosom seznanili z novim izjemnim dejanjem naših članov.

Kot izhaja iz portala sobotainfo.com (povezava: https://sobotainfo.com/novica/kronika/nakradel-za-vec-tisocakov-zbezal-po-nekaj-metrih-ga-je-ujel-policist-ki-ni-bil-v ), je policist v svojem prostem času prijel storilca kaznivega dejanja tatvine potem, ko je iz trgovine odtujil izdelke v skupni vrednosti več tisoč eurov.   

Zadovoljstvo je toliko večje, ker smo ugotovili, da je pogumni policist eden izmed vidnih funkcionarjev Policijskega sindikata Slovenije! S takšnimi pogumnimi dejanji na ugledu ne pridobiva zgolj Policija, temveč tudi Policijski sindikat Slovenije in vsi njegovi člani. Zato našemu  članu izrekamo čestitke in javno pohvalo. 

Tudi tokrat se je ponovno izkazalo, da policisti zagotovo nismo primerljivi z nekaterimi drugimi poklicnimi skupinami in da nas Vlada RS neupravičeno sili v uravnilovko. Ne glede na okoliščine posameznega primera, smo namreč policisti tudi zunaj delovnega časa dolžni preprečevati nezakonita dejanja ter opravljati druge policijske naloge, če je zaradi nezakonitega dejanja ali splošne nevarnosti neposredno ogroženo življenje, zdravje, osebna varnost ali premoženje. Kot edinim uslužbencem nam tako dolžnost nalaga tudi zakonodaja (ZNPPol, 27. člen). V konkretnem primeru je bil policist pri izvedbi dolžnega ravnanja v  svojem prostem času neoborožen, zaradi česar je bilo bistveno zvišano tveganje za lastno življenje ali zdravje. Ne glede na to je policist prijetje storilca izvedel strokovno in zakonito. 

Takšna dejanja zagotovo pripomorejo k lažjemu in ponovnemu dokazovanju posebnosti našega plemenitega poklica, ki pa je že vrsto let – izključno zaradi političnih odločitev, razvrednoten glede na nekatere druge poklicne skupine pooblaščenih uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Prav vsakodnevna odrekanja in večkrat očem javnosti skrita junaška dejanja naših zaposlenih neposredno prispevajo k visoki stopnji notranje varnosti v Republiki Sloveniji. Varnost je vrednota, ki je strateškega pomena za nemoteno delovanje in razvoj celotne družbe in  gospodarstva. Žal se vsakokratna politika zelo rada hvali s stopnjo varnosti, precej bolj redkobesedna pa postane, ko vprašanja nanesejo na ustrezno vrednotenje dela policistov.