Voščilo ob mednarodnem prazniku dela

Praznik dela je mednarodni praznik delavstva, je PRAZNIK VREDNOT. Vsako leto 1. maja se spomnimo prvih velikih demonstracij, s katerimi so delavci v Chicagu na isti dan, leta 1886, zahtevali več pravic, med njimi tudi pravico do 8-urnega delavnika. Prav te demonstracije morajo v nas prebujati zavest in prepričanje, da delavkam in delavcem nobena pravica ni bila in ne bo podarjena.

Kako hitro lahko pravice izgubimo, smo občutili 1. januarja letos, ko so nam bile odvzete pravice dogovorjene s Sporazumom 2018. Zato je bil (neizogiben) konflikt z delodajalcem, zaradi katerega se je vzpostavil formalen dialog med Vlado RS in Policijskim sindikatom Slovenije. V dialogu o razreševanju stavkovnih zahtev smo uspeli pravice, ki bi jih sicer trajno izgubili, za čas pogajalskega procesa ohraniti (Schengen). Trenutno v dialogu z Vlado RS pripravljamo Dogovor, na podlagi katerega bi lahko uveljavili sistemske rešitve za primerno in trajno nagrajevanje uslužbencev policije in ministrstva, za naše vsakodnevne povečane obremenitve.

Ponovno se je potrdilo, da danes ni dovolj pravic »samo« izboriti, ampak je vse pomembnejše obstoječe oziroma izborjene pravice tudi brezkompromisno in uspešno braniti. Prepričani smo, da bomo naše pravice, z nadaljevanjem konstruktivnega dialoga in vašo podporo, primerno ubranili. Naše sporočilo zato ostaja enako – za pravice zaposlenih se bomo, v primeru nespoštovanja dogovorjenega, vedno borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Zato skupaj proslavimo praznik dela z dvignjenimi glavami in občutkom za skupno dobro. Z jasnim ciljem in trdno voljo skupaj stopajmo po pravi poti. To pa je pot oblikovanja države, v kateri morata biti delo in pošteno plačilo pravica in ne privilegij. In na tej poti se zavedajmo, da ko stopimo skupaj in smo enotni, takrat ni ničesar, kar ne bi mogli doseči.

Ob največjem delavskem prazniku vam iskreno čestitamo in vam želimo prijetno praznovanje. Vsem, ki boste praznik preživeli na delovnem mestu pa želimo čim bolj miren in varen delovni dan. Pazite nase in ostanite zdravi.

Čestitke ob 1. maju, prazniku delavk in delavcev!