Javne izjave Ministra za notranje zadeve, g. Aleša Hojsa – odziv Policijskega sindikata Slovenije

Včeraj, 11. 8. 2020, je minister za notranje zadeve Republike Slovenije, g. Aleš HOJS, v oddaji 24ur na televiziji POP TV odgovarjal na novinarska vprašanja, povezana z izdanimi usmeritvami in obveznimi navodili za nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada. V svojem izvajanju se je obregnil tudi v delovanje članov Policijskega sindikata Slovenije, ko je navedel, da je Policijski sindikat Slovenije podaljšana roka politične stranke Socialnih demokratov (SD), saj je podpredsednik sindikata kandidiral na njihovi listi.

Izjavo je zaključil na način, ki ga je razumeti, da je sindikat zato neverodostojen in nekredibilen. Izjava ministra Hojsa je tako sledila objavi na Twitterju iz 10. 8. 2020, ko je objavil: 

»Neodvisni” simdikalisti @PssSlo,sicer kandidati na listah @strankaSD bi želeli usmeritve,ki so namenjene generalnemu direktorju  @policija_si. Nekateri še vedno živijo v časih,ko je bil (in ta sindikat je očitno še danes) sindikat le podaljšana roka partije.«

Izjave ministra za notranje zadeve v Policijskem sindikatu Slovenije ocenjujemo kot  nedopustne in zlonamerne ter jih v celoti zavračamo! 

Policijski sindikat Slovenije že od 7. 8. 2020, ko smo bili preko članstva seznanjeni o domnevni izdaji  spornega navodila, opozarja, da gre za obvezna navodila in usmeritve, ki so lahko pravno nedopustna in imajo lahko negativne delovno pravne posledice tako za članice in člane Policijskega sindikata Slovenije, kot tudi druge zaposlene. Ker predmetnega navodila nismo imeli, smo od ministra zahtevali, da nam dokument posreduje. Tega minister še vedno ni storil. 

Sporni dokument smo nato pridobili sami, ko je bil objavljen na internih spletnih straneh policije. Dokument smo skrbno preučili in podali pisno mnenje, ki smo ga tudi javno objavili (TUKAJ), ministra pa pozvali, da sporne usmeritve in navodila nemudoma odpravi. 

Našemu mnenju se v večini pridružuje tudi strokovna javnost. Ne glede na to, da razumemo, da slednje ni po volji ministra, pa smo prepričani, da noben državni funkcionar ali politik nima pravice posegati v osebne pravice naših članov, zlonamerno manipulirati z informacijami in jih potvarjati ter poskušati politizirati delovanje Policijskega sindikata Slovenije v smeri, da bi se razvrednotilo sindikalna prizadevanja usmerjena izključno v zaščito svojega članstva pred kršitvami iz delovnega razmerja in protipravnimi ravnanji delodajalca. 

Članice in člani Policijskega sindikata Slovenije uživajo visok ugled v lokalnih skupnostih. Navedeno dejstvo je nedvomno povezano tudi z dejavnostjo Policije, ki si prizadeva za aktivno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in spodbuja v skupnost usmerjeno policijsko delo. Zato so naše članice in člani pogosto vabljeni, da sooblikujejo prihodnost v okolju, v katerem delajo ali živijo. S podporo različnih list in političnih strank so izvoljeni za predstavnike vaških skupnosti in člane občinskih svetov. Policisti ne smemo biti člani političnih strank, ni pa prepovedano, da sodelujemo pri aktivnostih, ki so usmerjene k skupnim interesom lokalnega prebivalstva. Naš delodajalec je takšno vlogo uslužbencev vedno podpiral in je navsezadnje skladna tudi z zakonskimi predpisi in Ustavo RS. V Policijskemu sindikatu Slovenije smo zato lahko ponosni na vse članice in člane, ki na naveden način prispevajo k ugledu policistk, policistov in drugih javnih uslužbencev zaposlenih v Policiji in Ministrstvu za notranje zadeve. 

Statut sindikata jasno določa, da je Policijski sindikat Slovenije samostojna, demokratična, prostovoljna, nestrankarska, interesna organizacija zaposlenih v Policiji, Ministrstvu za notranje zadeve, v drugih državnih organih in v lokalnih skupnostih, v katerih ima PSS reprezentativnost. V njej člani organizirano, v skladu s programom in tem statutom, uveljavljajo in varujejo svoje ekonomske, socialne, kulturne in druge interese. Skladno s temi načeli tudi delujemo, delovanje sindikata pa je svobodno (76. člen Ustave R. Slovenije). 

Etiketiranje ministra Hojsa, kateri »politični opciji ali partiji je Policijski sindikat Slovenije podaljšana roka«, zato razumemo kot zlonamerno in za predstavnika Vlade Republike Slovenije nedostojno in nedopustno.  Policijski sindikat Slovenije združuje interese članstva ne glede na njihovo zasebno prepričanje in vrednote. Zato so takšne navedbe in javne izjave v medijih in objave na spletnih straneh g. Hojsa v javnosti, ki se je začela s pismom o nepreklicnem odstopu s položaja ministra za notranje zadeve (na opravičilo policijskim uslužbencem še vedno čakamo), ne samo neprimerna in neresnična, temveč žaljiva do sindikata kot organizacije in naših članic ter članov. 

Naj spomnimo ministra za notranje zadeve, g. Aleša Hojsa, da je poslanstvo ministra, člana Vlade RS in državnega funkcionarja, v prvi vrsti spoštovanje Ustave in Zakonodaje R. Slovenije ter tudi prizadevanje za vodenje strpnega dialoga s socialnimi partnerji. Prepričani smo, da bi bilo ob spoštovanju teh načel uspešneje voditi dialog za mizo kot samo preko nastopov v medijih. 

Tako nizke ravni komunikacije, nespoštljivega in žaljivega odnosa do sindikata in njegovih članov v Policijskem sindikatu Slovenije nismo in ne bomo dovolili nobenemu ministru, ne glede na njegovo politično pripadnost. Policijski sindikat Slovenije je ne glede na doživeto, še naprej zagovornik pravne države in njenih demokratičnih standardov. Zato bomo skladno s temi standardi ministru za notranje zadeve, g. Hojsu omogočili, da svoje trditve izkaže v sodnem postopku.

Vir fotografija: Spletna stran MNZ / Nebojša Tejić STA